top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariska

Geen voornemens, maar doelstellingen!

Bijgewerkt op: 29 dec. 2023

Rond de jaarwisseling spreken we vaak over onze 'Goede Voornemens'. Nieuwe gewoontes die je wilt gaan doen, of oude gewoontes die je wilt veranderen. Maar durven we die voornemens ook echt concreet te maken? Een voornemen is naar mijn mening meer een (loze) belofte, een richting die je aangeeft. Maar die je vervolgens vaak vergeet of ondersneeuwt door dagelijkse beslommeringen.

Ik daag je uit van een voornemen eens een concrete doelstelling te maken, wat die ook mag zijn. Een doelstelling die je meetbaar maakt, waar je een plan voor uittrekt en die je kan controleren. Waarbij je nadenkt over welke stappen je moet nemen om hem te behalen. Waar je ruimte voor maakt in je agenda. En waar je een extra stok achter de deur voor zoekt; zoals een belofte aan iemand die dichtbij je staat of een eindpunt zoals een evenement.

Als je de doelstelling wilt behalen, zal je er echt even voor moeten gaan zitten. Bedenk en schrijf bij je doelstelling op waarom je het wilt doen. Wat beweegt jou écht om deze keuze te maken? Wat is er belangrijk voor jou in het leven? En hoe koppel je die doelstelling daaraan? Als je naar binnen durft te keren en achter de waarom van een doelstelling komt, zal je zien dat je een veel duidelijker beeld en dus motivatie op lange termijn krijgt.


In het zetten van een écht goede doelstellingen is de haalbaarheid misschien wel het belangrijkste onderdeel. Dus wees eens eerlijk naar jezelf: Is je nieuwe doelstelling voor jou te doen, ook als het even wat minder met je gaat? Soms zijn we geneigd doelstellingen te bedenken voor onze zogenaamde "fantasy-self"; de geïdealiseerde versie van onszelf. Maar het leven bestaat nu eenmaal uit golven, soms zit het mee en soms zit het tegen. Kan je in beide situaties de ballen hoog houden? Een onderdeel van goed voor jezelf zorgen is geen verkeerde verwachtingen naar jezelf scheppen. Maak je doelstelling niet te streng. Consequent zijn is de sleutel, en dat kan je alleen als je ook mindere dagen/weken incalculeert.


Maak je doelstelling haalbaar en concreet.

Als je nu een haalbare doelstelling voor jezelf hebt gezet, is het tijd hem concreet te maken. Houd een doelstelling niet te vaag, maar wees specifiek om er zo concrete acties aan te verbinden. Bijvoorbeeld niet: "Ik wil meer sporten", maar: "Ik wil op maandag en woensdag training X en Y doen, tot aan de zomervakantie." Plan deze ook in in je agenda. En hóú ze ook vrij! (Dat laatste is voor velen al een doelstelling opzich..)


Mocht je een stok achter de deur nodig hebben bij je sportieve doelstellingen; we hebben nog een aantal plekken Personal Goals-training vrij. Dit zijn trainingsgroepjes van maximaal 4 personen, waarin je aan je persoonlijke doelstellingen werkt. Voor meer informatie hierover, app of mail mij: 0630449007 / info@defitfanaat.nl79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page