In mijn werk als coach en Personal Trainer hoor ik ontzettend vaak de stelling voorbij komen dat iemand iets niet kan. Dit kan iets kleins zijn, als een box-jump niet (willen) kunnen of denken dat bootcamp niets voor hen is. Maar het kan ook iets groots zijn, waarbij iemand er ook écht een last van ervaart in het dagelijks leven. Neem bijvoorbeeld de stelling "ik ben niet sportief" of "ik kan niet luisteren naar mijn lijf"..
Met deze stellingen zet de persoon in kwestie zichzelf in een bepaald hokje. Een hokje wat waarschijnlijk comfortabel voelt en waarin diegene veilig kan verblijven. Er hoeft niets te worden geprobeerd, het is lekker makkelijk zo. Het heeft ook iets nukkigs: "Ik ben zo en daarmee is de kous af." Maar erachter schuilt veelal een laag zelfbeeld of een angst voor falen.
Als je tegen jezelf blijft zeggen dat je iets niet kan of je “gewoon niet zo bent”, terwijl je weet dat het wel goed voor je zou zijn, maak je van beperkingen een onderdeel van je identiteit. Beperkingen die je ooit zelf bedacht hebt, omdat iets niet is gelukt of gewoon omdat het lekker veilig is. Of je misschien hebt geleerd tijdens je opvoeding of in je relatie. Terwijl je waarschijnlijk allang weet dat -bijvoorbeeld- een gezonder leven veel beter voor je zal zijn. Dat je er gelukkiger van wordt, fitter, vrolijker, zelfverzekerder en energieker. Maar hoe kan je die nieuw stap zetten, als de allerbelangrijkste persoon zegt dat je iets niet kan? Namelijk jijzelf!
Mindset en “self talk” is hierin allesbepalend. Hoe jij tegen jezelf praat bepaalt hoe jij jezelf ziet. En hoe jij jezelf ziet bepaalt vervolgens hoe je je gaat gedragen.
Stel nu eens dat je onbeperkt mag dromen over wat voor persoon jij wilt zijn? Een persoon die bijvoorbeeld wél fysieke en mentale gezondheid als prioriteit kan vasthouden. Iemand voor wie intensief sporten wél een onderdeel is van zijn vaste week-routine. Of iemand die wél naar zijn lichaam luistert, omdat die de beste raadgever is. Zou je daar niet veel liever in willen geloven? Maak van díé doelen dan een onderdeel van je identiteit, in plaats van jezelf omlaag te praten. Probeer te gaan van "ik kan dit niet" naar "ik wil dit leren". En wees daarin een beetje lief voor jezelf.
Overigens kan dit veel breder worden getrokken dan je gezondheid. Dit is bijvoorbeeld ook van toepassing op liefde, vriendschappen, werk, geld en succes. Als je tegen jezelf zegt dat je iets niet verdient, ga je het ook nooit krijgen!
Mijn opdracht voor jou is om de komende periode eens te onderzoeken hoe jij tegen jezelf praat als je voor een uitdaging of ongemak staat. Kan je negatieve self-talk opmerken? En zoja: Kan je dit herformuleren naar iets positiefs? Laat het me weten als dit is gelukt!
Comments