top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariska

Ongebruikelijke keuzes die mijn leven hebben verrijktIk ben sinds ik mij kan herinneren al geïnteresseerd geweest in het ontwikkelen en optimaliseren van mijn levensstijl. Het eerste boek dat ik hierover las was toen ik 15 jaar was: "Dromen, durven, doen." van Ben Tiggelaar, over het implementeren van nieuwe gewoontes. Een thema wat op die leeftijd al veel indruk op mij maakte.


Ik denk niet dat ik iemand ben die slecht met prikkels om kan gaan, want ik hou wel van een beetje "reuring in de tent", maar inmiddels merk ik wel snel op wat prikkels met je doen. De effecten ervan brengen mij snel uit balans en ik merk dat als ik voor meer rust en bewustzijn in mijn thuisomgeving zorg, het mij meer energie geeft voor belangrijke dingen als zelfontwikkeling, gezond leven, werk en überhaupt een leven met meer intentie. Ik besef mij dat als een mens stappen wilt maken, hier wel de ruimte voor moet zijn. Mede daarom maakte ik een aantal - ietwat ongebruikelijke- keuzes die mijn levensstijl positief beinvloeden en die ik graag met jullie deel:


1. Ik breng bewust langere tijd alleen door.


Mijn eerste reis alleen was in 2015 een maand lang backpacken door Italië. Een ervaring waar ik nog steeds dankbaar voor ben en die alles veranderde. Alleen te durven reizen heeft zoiets krachtigs; het op jezelf aangewezen zijn, je sterktes en zwaktes leren kennen en je eigen intuitie volgen... Maar ook meer openstaan voor nieuwe contacten, mooie momenten leren delen met jezelf in plaats van met een ander, ik kan alleen hier al een volledige blog aan wijden!

Wat ik één van de mooiste dingen vindt aan alleen op pad zijn is de ruimte hebben om je leven van een afstandje te reflecteren. En zodra ik die specifieke behoefte voel hoef ik niet eens in het vliegtuig te stappen: Een dag alleen naar de sauna brengt mij ook al veel. Of, zoals ik afgelopen februari deed, een boshuisje huren en daar zonder enige vorm van technologie alleen in gaan zitten. Om na te denken, te bewegen, te schrijven, jezelf te laten inspireren.. Het is niets anders dan uit de stroom van het dagelijks leven stappen en voor jezelf ruimte te creëren. Ruimte om inzichten te krijgen over hoe het leven nóg mooier te maken voor jezelf en voor een ander.


2. Ik gebruik mijn auto minder.


Waar ik voorheen voor elke kleine boodschap de auto pakte, ben ik mijzelf dat dit jaar gaan afleren. Het is natuurlijk slecht voor het millieu; als je erover nadenkt is het belachelijk dat we zulke grote voertuigen nodig hebben om ons relatief kleine lijf van punt A naar B te brengen. Maar ook draagt het bij aan een inactiever leven en brengt ons comfortniveau te veel omhoog.


Dankzij een Tim Ferris podcast besefte ik dat het de natuur van de mens is om ons leven zo comfortabel mogelijk te maken, en dat we hierin best zijn doorgeslagen. We willen zo veel mogelijk productieve dingen doen in zo min mogelijk tijd, met zo weinig mogelijk energieverlies. We gaan hiermee voorbij aan het feit dat het heerlijk is om oncomfortabel te moeten werken voor iets; het zorgt voor stofjes in je hersenen die je een vervuld gevoel en voldoening geven. Het maakt mij écht gelukkiger! Daarom doe ik nu lopend mijn boodschappen en fiets ik nu vaker naar mijn werk (30km heen en terug) omdat het gewoonweg beter voelt. Èn als bonus heb je natuurlijk een extra work-out te pakken! :)


3. Ik ben gestopt met Instagram.


De grootste energiezuiger uit mijn leven was sociale media, en dan met name de app "Instagram". Volgens mijn trackingapp die bijhoudt hoeveel tijd je aan welke apps besteed zat ik úuuren per dag te scrollen op insta (aanrader is de app "Screen Time"), helaas ben ik hierin geen uitzondering op de gemiddelde gebruiker. Met name tijdens de lockdown werd het me duidelijk hoeveel tijd het van je vraagt en wat het met je doet om continu in andermans "zogenaamd perfecte" levens een kijkje te nemen.


Het was een gewoonte waar ik mij al jaren bewust van was en best mee heb geworsteld. Ik had al veel geprobeerd om mijn schermtijd te minderen: Timers installeren, de app tijdelijk verwijderen, afspraken met mijzelf en anderen maken. Maar Instagram is zo ingericht om je nieuwsgierig te blijven houden en je de kortdurende "dopamine shots" te geven, tot een punt waarop sommige het verslavend noemen.


Mijn ego aan de kant zetten en mijn volledige account te verwijderen leek uiteindelijk de beste oplossing. Inmiddels ben ik er sinds begin mei '20 vanaf en besef ik me hoeveel meer rust het me geeft. Niet alleen door de extra tijd, maar ook omdat je niet meer onbewust je leven zit te vergelijken met dat van anderen. Je wordt veel meer "teruggeplaatst" in je eigen leven. Ook voel ik veel minder de behoefte om een leuk/mooi moment vast te leggen en te delen, waardoor je op dat moment veel meer aanwezig bent om er écht zelf van te genieten. Het overwegen waard, toch? :)


4. Ik heb geen televisie meer.

Toen ik afgelopen najaar verhuisde besloot ik heel bewust: de televisie gaat niet mee. Naast dat ik het een ongezellig ding vind dat mensen vaak aan hebben ter achtergrondgeluid, wil ik de vrije tijd die ik heb met een betere intentie besteden. Zonder televisie dwing ik mezelf om creatiever met mijn tijd om te gaan; meer te lezen, schrijven, mediteren, naar buiten te gaan of tijd te besteden aan andere hobbies. Gewoon even écht ontspannen. Ook zijn de gesprekken die ik met geliefden in mijn woning heb vaak veel dieper en aandachtiger, omdat er geen lichtgevend scherm onze aandacht trekt.


Of er nooit meer een tv in huis komt weet ik niet, maar voor nu voel ik mij er goed bij en heb ik voor mijn gevoel veel meer tijd over op een dag. Sommige keuzes die misschien wat ongewoon en oncomfortabel voelen geven je wel het mooiste effect!

 

Wat doe jij om meer balans in je leven aan te brengen? Laat het ons weten onder deze facebookpost!


440 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page