top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariska

De roots van Pilates in New York City

Bijgewerkt op: 23 apr. 2020

Wanneer je in het prachtige New York bent -the city that never sleeps- heb je al snel kans overweldigd te raken door alle indrukken; hoge gebouwen, schreeuwende reclames, fascinerende type mensen en vooral heel veel verkeersdrukte. Tijd om even “uit het hoofd en in het lijf” te komen en natuurlijk is Pilates daar onze favoriete manier voor!Eerst even een kort geschiedenislesje: De bedenker van deze populaire fitnessmethode is Joseph Pilates. Een Duits-Amerikaanse ondernemer die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd opgesloten in een Engels gevangenenkamp. In dit kamp ontwikkelde hij zijn eigen trainingsmethode met behulp van zelfgemaakte trainingsconstructies. Zo hergebruikte hij ziekenhuisbedden waar hout, veren en touwen aan werden bevestigd.


Na de oorlog startte Pilates zijn eigen studio in New York. Dansers, acteurs en kunstenaars liepen weg met zijn trainingsmethode, die zorgde voor slanke en gespierde lijven met weinig blessures. Tegenwoordig is dit nog steeds dé training die New Yorkers uitvoeren, op bijna elke hoek van de straat zit wel een Pilates-studio!


Het leuke is dat deze studio’s -naast de voor ons bekende oefeningen op matjes- ook nog de ouderwetse houten constructies van Joseph Pilates gebruiken. Dit wilde ik natuurlijk persoonlijk ervaren, dus boekte ik een sessie bij Real Pilates NYC.In een klein groepje van 3 personen gingen we 45 minuten lang aan de slag met de Reformers; een soort houten bedden met een beweegbare plaat waarbij ouderwetse springveren voor weerstand zorgde. Tal van oefeningen werden uitgevoerd met behulp van handgrepen, banden, verplaatsbare kussens en matjes. Na elke set oefeningen vertelde de instructrice hoe je de Reformer aanpaste zodat je weer kon beginnen aan een nieuwe reeks. Een ervaring opzich!


Wat het helemaal bijzonder maakte was het gevoel dat je heel even deel uitmaakte van het dagelijks leven van een echte New Yorker. Even was je geen toerist maar gewoon een sportmaatje.


Tijdens de training werd de combinatie van spierspanning en stretching net als bij onze eigen Pilates met elkaar afgewisseld. Het resultaat; een vreemde combinatie van vermoeide maar toch uitgeruste spieren. En natuurlijk heel veel nieuwe inspiratie voor mijn komende lessen!
36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page