top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariska

Sporten is geen kwestie van "zin hebben"

Laatst had ik een mooi gesprek met één van mijn personal trainingsklanten over motivatie in het sporten. De persoon in kwestie bekende schuldbewust geen zin te hebben gehad in het trainingssschema van die week... Dit eerlijke antwoord leidde tot een mooi gesprek waarvan ik de boodschap graag met jullie wil delen:

Sporten is -met name voor beginners- uiterst oncomfortabel. Het kan voelen als veel gedoe, je kan zweten, je hartslag en ademhaling verhogen, het weer kan niet mee zitten en misschien ontstaan er gevoelens van frustratie vanwege je lage conditie. Wie heeft daar nou altijd zin in? Je brein in ieder geval niet!


Onze lichamen zijn vanuit ons primitieve bestaan getraind in het bewaren van energie, alsof we als het ware een accu met ons mee dragen. Deze accu konden we destijds gebruiken voor noodsituaties: als er gevaar dreigde, we moesten jagen, vluchten of snel aanpassen. Letterlijke kwesties van leven of dood.


Tegenwoordig is die accu voor onze Westerse samenleving niet zo relevant meer; veel van ons werk is zittend, eten halen we gewoon in de supermarkt en vluchten voor een tijger? Heb ik al een tijdje niet meer gedaan. ;)


Toch zijn onze lijven en hersenen met deze moderne en dus comfortabele tijd niet geheel mee geëvolueerd: Het verkiest vanuit zijn primitieve programmering nog steeds om die accu aan te vullen in plaats van leeg te laten lopen. Hierdoor verkiezen we de bank boven een rondje hardlopen en worden we aangetrokken tot suikerhoudend of vet eten (want meer callorieen = meer reserve-energie). Dit is dus waarom we wel wéten welke levensstijl beter voor ons is, maar het vaak niet uitvoeren. Daarnaast speelt ook nog eens de self fulfilling prophecy dat minder bewegen zorgt voor een slechtere conditie, waardoor het starten met sporten nóg oncomfortabeler wordt.


Dit brengt mij op het volgende: Wil je je fitter voelen? Goed zorgen voor je lijf? Rust in je hoofd brengen? Je sterk voelen? Blessure vrij zijn? Dat is allemaal geweldig. Maar waarom stel je jezelf dan nog de vraag of je er zin in hebt?


Als je constant overlegt met je primaire brein of er zin is, zal het antwoord 9 van de 10 keer "NEE." zijn. Dit brengt je nergens. Leer daarom jezelf aan dat sporten en gezond leven niet een kwestie van "zin hebben" is, maar een keuze die je maakt vanuit wat voor jou belangrijk is.


En het mooie is; hoe vaker je beweegt, hoe minder oncomfortabel het wordt! Dit werkt nu eenmaal zo omdat je conditie verbetert, je er een gewoonte van hebt gemaakt én je brein er de voordelen van begint te merken: Je voelt je fitter, sterker, energieker... En komen allemaal heerlijke stofjes vrij waar je happy van wordt. Die mentale drempel zal dus lager en lager worden. Hoe heerlijk is dat?!


En natuurlijk komt er een moment waarbij je voelt even geen zin te hebben. Maar nu je wéét waar dat vandaan komt kan je zelf kiezen of je die raadgever opvolgt, of kiest voor wat écht goed voor je is.

155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page