top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariska

Hoe ik gemotiveerd in sporten blijf..Dat ik een typische "fitfanaat" ben is algemeen bekend, niet voor niets heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt! Naast mijn werk blijf ik privé ook veel in beweging, minimaal 4 keer per week vind ik voor mijzelf een sportmoment in de vorm van krachttraining, fietsen, zwemmen, wandelen of yoga. En dit doe ik vrij consequent al zo'n 15 jaar lang. Toch merk ik dat niet iedereen over deze intrinsieke motivatie bezit en het vaak lastig vindt om er tijd én zin voor te maken. In deze blog vertel ik hoe ik persoonlijk gemotiveerd blijf en geef ik je tips om dit ook in jouw leven toe te passen:


Allereerst denk ik dat "fit zijn" een onderdeel is geworden van mijn identiteit. En dan heb ik het niet over mijn DNA -wat ook vast een rol zal spelen- maar over het type persoonlijkheid waar ik mij bewust mee associeer en identificeer. "Ik ben iemand die gezond en sportief leeft"- is een associatie waar ik voor kies en waar ik mij naar gedraag. Door deze mindset heb ik van sport een prioriteit in mijn leven gemaakt en daarom zal ik er altijd tijd voor vrijmaken. Op de fiets naar mijn werk, de trap nemen in plaats van de lift, ook op drukke dagen sporten, het zijn allemaal keuzes die ik maak omdat ik mijzelf op een bepaalde manier zie. Als ik mijzelf dagelijks zou vertellen dat ik een "lui" en "ongemotiveerd" mens was zal dit ook een effect op mijn gedrag hebben.


-Hoe zie jij jezelf en wat voor effect heeft dit op jouw gedrag? Kan je dit veranderen naar een sportiever zelfbeeld?


Wat voor mij ook belangrijk is is een juiste mindset tijdens mijn trainingen. Ik ben altijd trots op mezelf als ik beweeg, ook op mindere dagen. Hierdoor krijg ik meer plezier in bewegen en voel ik na de training meer voldoening. Ik neem zelfs standaard na iedere training even een momentje om mijzelf te bedanken! :)


Als mens zijn we geprogrameerd om snel het negatieve van een situatie in te zien, zo ook tijdens het sporten. Dit laatste zie ik vaak bij mijn klanten: "Och wat is dit zwaar. Och wat is mijn conditie slecht. Och waarom kan ik dit niet?" Een negatieve mindset waarin ik mijzelf herken tijdens mijn vroegere hardlooptrainingen: Elke stap die ik zette bezorgde mij een gevoel van frustratie omdat ik niet op het niveau was waarop ik wilde zijn. Wat resulteert in dat je het sporten voor jezelf niet leuker maakt en je je gaat gedragen naar je negatieve zelfbeeld. Deze gedachtenstroom heb ik leren tackelen: Ik ben heel bewust tijdens het hardlopen tegen mijzelf gaan zeggen dat elke stap die ik zet goed is. Dat ik doe wat ik kan, dat ik niets hoef te forceren. Dat het lekker is om buiten te zijn, dat ik trots ben dat ik ben gegaan, enzovoort.. Negatieve gedachtes zijn nergens goed voor, ze vragen alleen maar energie en laten je er niet beter door trainen.


-Wat is jouw mindset tijdens een training? Kan je je gedachtestroom opmerken? Lukt het je om positief te blijven?Consequent sporten zorgt er bij mij voor dat ik het leuk blijf vinden. Ga maar na; als je soms een paar weken intensief traint en dan weer een tijdje niet gaat, is het steeds opnieuw opbouwen van je conditie een terugkerende strijd. De trainingen blijven daardoor zwaar en dat maakt het er niet leuker op. Omdat ik een goede basisconditie heb kan ik meer genieten van verschillende trainingen en wordt het beloningssysteem in mijn hersenen ook veel meer aangesproken, het is nou eenmaal fijn om te ervaren dat je fit bent. Bovendien vraagt het veel meer disipline om telkens te stoppen en opnieuw te beginnen, dan om gewoon consequent en rustig door te blijven gaan. Natuurlijk vraag ik je niet om 5 keer per week een training in te plannen, kies voor een aantal dat bij jou past en wat je ook in drukke weken vol kan houden (alles wat je daar bovenop extra doet is bonus). Maar wat niet werkt in sport is hollen en stilstaan, van 0 naar 100 en weer terug; zo bouw je geen blijvende conditie op en behaal je geen lange termijn doelstellingen zoals een gezond en fit leven. Consequent sporten is echt de sleutel.


-Wat is jouw minimaal aantal trainingen per week? Is dit ook een aantal dat je vol kan houden tijdens drukkere periodes? Maak hier ruimte voor in je agenda en houd dit als een prioriteit voor jezelf.


Ik heb ontdekt dat ik fases heb in mijn favoriete bewegingsvormen, en dit heb ik dan ook van mijzelf geaccepteerd. Ik heb periodes waarbij ik mij volledig stort op yoga, of juist fanatiek zwem. Dan kan ik bijna elke dag mezelf toewijden aan die specifieke sport zonder enige moeite daarvoor te hoeven doen. Maar vraag mij in zo'n periode om bijvoorbeeld 4 keer per week te gaan fietsen, en dit zal bij mij veel weerstand opbrengen.. Dit heeft mij geleerd dat zolang ik doe wat ik leuk vindt, bewegen mij geen moeite kost. Hierbij probeer ik mij dus ook niet schuldig te voelen als zo'n fase voorbij is, ik vind altijd iets anders ervoor in de plaats. Zolang ik blijf bewegen ben ik trots op mezelf.


-Experimenteer met verschillende groepslessen en doe vooral wat je leuk vindt! Denk ook eens aan combinaties zoals een hardlooptraining voor Corefit of een wandeling na de pilates.

En ten slotte: bewegen maakt mij gewoonweg gelukkiger, en dat houdt me gemotiveerd. Het brengt me gezondheid, fitheid, energie en plezier. De tijd die ik erin steek zie ik niet alleen als investering in mijzelf, het effect werkt als een golfbeweging door in alles wat ik doe: ik heb meer energie voor mijn werk, voel me lekkerder in mijn lijf en heb meer rust in mijn hoofd om te genieten van het leven en de lieve mensen om mij heen. Iets kostbaarders dan dat is er niet, toch? :)


 

Heb je hulp nodig bij het toepassen van deze tips, of wil je een extra stok achter de deur? We hebben weer plek vrij in onze "Personal Goals-training", een coachingstraject waarbij je wekelijks in een klein groepje Personal Training krijgt en werkt aan je persoonlijke doelstellingen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

207 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page