top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariska

Succes begint bij je ochtendroutine

Het zijn uitdagende tijden, voor ons allemaal. Nieuwe maatregelen vragen steeds weer om nieuwe aanpassingen. En wanneer je dan eindelijk weer in een goede flow zit veranderen de omstandigheden waardoor er wéér moet worden geschakeld in je dagelijkse routines en leven.

Persoonlijk ondervind ik daar ook de problemen van: De laatste lockdown kwam voor mij als een verrassing waarop ik van tevoren niet had geanticipeerd. Misschien gek, want veel mensen zagen hem wél aankomen.. Maar ik zat in zó'n lekkere flow met leuke nieuwe projecten, sportroutines en persoonlijke doelen, dat ik het gewoonweg even niet wilde zien. We hadden al 2 keer een lockdown ondervonden, deze derde ging toch niet gebeuren? Nou Maris, mooi wel dus. ;)


De eerste dagen van de lockdown viel ik in een gat. Een groot deel van mijn werkzaamheden viel weg, mijn agenda was weer een gatenkaas geworden, mijn dagelijkse routine verdween en ook emotioneel kon ik even niet meer de energie vinden om productief te zijn. Mijn pyjama werd mijn go-to outfit en mijn Netflix-abonnement werd ten volle benut.


Na een paar dagen wist ik; dit gaat mij niet verder helpen. Sterker nog; dit gaat er alleen maar voor zorgen dat ik dieper in mijn dip zak. Het was tijd om even de coach voor mijzelf te worden en me een schop onder mijn kont te geven!

Ik begon met het ontwerpen van mijn meest ideale ochtendroutine. Het idee: Als je de dag gestructureerd en productief begint kan er weinig meer misgaan. Hierin moest goede slaap een belangrijke rol spelen, gezonde voeding én natuurlijk beweging. En dan het liefst in de buitenlucht voor de hoognodige endorfine en vitamine D! Maar ook simpele dingen als het bed opmaken en het huis netjes houden zorgen voor een gevoel van orde en overzicht. En bovendien; als je de ochtend al begint met een taak niet uit te voeren, zet je daarmee ook de toon voor de rest van je dag, toch?


Na een aantal weken deze routine te hebben gevolgd weet ik het zeker: Dit werkt voor mij! En daarom deel ik hem ook graag met je. Natuurlijk niet om van jou hetzelfde te verlangen, maar misschien kan het je inspireren om je eigen ochtendroutine te maken, om zo het beste uit jouw dag te halen!


Ochtendroutine vrije dag:

Tussen 07.00u - 07.30u - Wakker worden (liefst zonder wekker maar op natuurlijke wijze na voldoende slaap)

07:30u - Tijd nemen om wakker te worden, eventueel wat gedachtes opschrijven in dagboek.

07:45u - Bed opmaken en telefoon checken. (die buiten de slaapkamer ligt)

08:00u - Ontbijt met thee, supplementen, cracker en 1 stuk fruit.

08:15u - Sportkleding aan.

08:30u - Sporten. Keuze uit: Hardlopen, krachttraining of yoga, afhankelijk van hoe mijn pet staat en mijn lijf voelt!

09:15u - Proteine smoothie met fruit. (tegenwoordig maak ik mijn smoothies met collageen van Orangefit en Kefir)

09:30u - Douchen en direct aankleden voor de dag. (vanaf hier verboden voor pyjama's!)

10:00u - Podcast op en aan de slag met huishouden, boodschappen of wandelen. (Onderaan deze pagina mijn 5 podcast-tips!)


Sinds ik mijn persoonlijke ochtendroutine uitvoer voel ik mij écht een beter mens en voelt de rest van mijn dag ook gestructureerder. Oké, het vraagt wat zelfdiscipline, maar zodra je merkt dat je je er veel lekkerder door voelt wordt de beloning groter en kost het volhouden ook minder moeite. En als er dan een keer een "off day" bij zit merk je daar direct de gevolgen van en zal dit je juist motiveren om de routine de volgende dag weer op te pakken. Probeer het eens!

 

Mijn 5 podcast-tips voor motivatie en inspiratie:

  1. Super Soul Sunday - Een verzameling van de beste interviews en gesprekken van Oprah met gasten zoals Deepak Chopra, Eckhart Tolle en Maya Angelou.

  2. Chasing Excellence - Een motiverende podcast van een crossfit-trainer waarin naast crossfit ook veel wordt gesproken over de optimalisatie van je gezondheid en leven.

  3. "Drive" van Mark Tuitert - Gesprekken met o.a. ondernemers en atleten over hun drijfveren in het leven. Het gesprek met Eva Jinek is een aanrader voor de powervrouwen onder ons!

  4. The Minimalists - Laat je inspireren in het consuminderen en bewust omgaan met geld en spullen. Tip: scroll terug naar de vroegere afleveringen waarin de gesprekken nog wat minder "Amerikaans" en meer puur van vorm zijn.

  5. 10 Percent Happier - Een Amerikaanse anchorman die ondanks zijn nuchtere kijk op het leven, het pad van meditatie en zelfbewustzijn heeft ontdekt. Tip: Check de aflevering met Evelyn Tribole "The Anti Diet"!

En ohja: De Fitfanaat heeft zelf ook een podcast, met bijvoorbeeld leuke Hike & Train afleveringen! Ook te beluisteren op Spotify. Enjoy!


146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page