"Your body battery is 87%!" Het scherm van mijn Garmin-horloge schittert met een groene balk optimistisch vanaf mijn pols. Ik kijk in de spiegel naar de wallen onder mijn ogen. Stramme spieren, een moe lijf en een nacht slecht slapen doen mij concluderen; Ik voel mij vandaag allesbehalve 87%.
De body battery is de zoveelste gezondheidsgadget waar ik een lichte weerstand tegen voel. Hij sluit netjes aan in de rij van bijvoorbeeld voedingsapp "My FitnessPal", WHOOP "Sleep Performance" en Strava's beruchte "Conditiescore".
We weten het allemaal: Technologie neemt langzaam onze levens over. (Ook als je nÃét de halve dag op de bank ligt te scrollen op TikTok.) We laten steeds meer van onze keuzes en gewoontes omtrent gezondheid afhangen van data. Waar eerst de boeken van Sonja Bakker ons vertelden hoe we moesten afvallen, kijken we nu vragend naar de overgebleven calorieën in onze voedingsapp. Waar we vroeger op een vrije dag eens rustig gingen bekijken wat we gaan doen, vertelt nu ons horloge dat we met een bodybattery van 92% en een sleep performance van 98% - met een REM van 33% en SWS van 15% - het beste NÚ die voorgeprogrammeerde Intervaltraining van 610 x 400m kunnen doen. En vergeet niet om daarna die geprogrammeerde ademhalingsoefeningen te doen, want je stress score zit na die intervaltraining wel diep in het oranje!
Achter al die technologie ligt natuurlijk een berg wetenschappelijke papers van jarenlang onderzoek. Aan de hand van die indrukwekkende data weet jouw horloge natuurlijk het beste hoe het met jouw lijf gaat en wat JIJ nodig hebt om je gezond en fit te voelen... Toch?
Laten we ons allereerst bewust zijn van het feit: De wetenschap is nog lang niet waar die zijn moet. Een mooi voorbeeld hiervan is dat het overgrote deel van wetenschappelijk onderzoek op het menselijk lichaam zijn gebaseerd op het lichaam van een man. Wetenschappers weten nog zo ontzettend weinig van het vrouwelijk lichaam. De Universiteit van Leiden publiceerde hier afgelopen maart nog een artikel over.
Bijzonder feitje: Er is meer onderzoek gedaan naar buitenaards leven, dan naar de werking van het vrouwelijk lichaam.
Op de website van Garmin lees je de volgende slagzin: "Energiebewaking met Body Battery". Grappig, want dat is dus precÃés waar de valkuil ligt. Waar de technologie en wetenschappelijke betweters al onze focus opzuigt, vergeten we steeds meer te luisteren naar de allerbeste energiebewaker die we dagelijks met ons mee dragen en nog gratis is ook: Ons daadwerkelijke lijf.
Ons lijf vertelt ons zo ontzettend veel. En we luisteren er over het algemeen zo ontzettend slecht naar. Sterker nog: Al die informatie uit die indrukwekkende data probeert je lijf je waarschijnlijk al tijdenlang toe te fluisteren. Soms zelfs toe te schreeuwen, met alle gevolgen van dien. Maar onze focus is gericht op het scherm, in plaats van op ons gevoel.
Een aantal voorbeelden die ik in de praktijk mee maak:
Wanneer we onze dag inplannen stoppen we met het luisteren naar het energieniveau dat ons lichaam aangeeft, maar lezen we onze slaap & body battery af - waardoor we gemakkelijk overwerken.
Wanneer we een voorgeprogrammeerd trainingsplan volgen, stoppen we met het luisteren naar onze spieren en gewrichten - waardoor we gemakkelijk overtrainen.
Wanneer we willen afvallen stoppen we met het luisteren naar het hongergevoel dat ons lichaam aangeeft, maar luisteren we naar een voedingsapp - waardoor we vervolgens niet meer luisteren wanneer ons lichaam aangeeft verzadigd te zijn of andere voedingsstoffen nodig heeft, en we geregeld overeten.
En een speciale spiegel voor de dames: Houden al die voorgeprogrammeerde trainingen en caloriedoelen wel rekening met je cyclus? Of probeert je lijf rond je menstruatie eigenlijk hele andere dingen te vertellen? In deze post geef ik tips over het aanpassen van sporten naar je cyclus.
Ookal leren we veel van al die gadgets, toch komen we tegelijkertijd ook steeds verder af te staan van onze allergrootste bron van kennis. Of het nu is in de leer van intuïtief eten, hardlopen, hormoon-huishouding of andere onderwerpen waar ik over heb geschreven, het komt allemaal terug op dit essentiële onderdeel:
De allerbeste raadgever ben jijzelf.
We raken meer en meer het contact kwijt met ons lijf die we (met al die gadgets en apps) pretenderen zo lief te hebben. Onthoud: We zijn geen robots! Daarom mijn advies: Doe wat vaker die horloge af, schuif je telefoon aan de kant, en VOELÂ waar je lijf die dag behoefte aan heeft. Wedden dat dat je best passende training ooit wordt?!
Alle trainingsschema's die wij aanbieden in onze studio kunnen wekelijks worden aangepast naar jouw energieniveau en behoefte. Dit vinden wij essentieel voor iedere Fitfanaat die bij ons traint. Kijk voor meer informatie over Personal Training op deze pagina.
Opmerkingen