top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariska

Hoe verminder je spierpijn?

Als echte fitfanaat ben je vàst niet onbekend met het fenomeen "spierpijn".. Zeker als je net begint met het opbouwen van conditie en kracht kan deze zeurende pijn weleens een veel voorkomende klacht zijn. Het begint zo'n 24 tot 48 uur na inspanning en kan zeker bij beginners wel een tijdje aanhouden.

Allereerst; wees gerust. Spierpijn is een natuurlijk proces dat hoort bij het opbouwen van spiermassa. Door training maken we kleine beschadigingen in de spiervezels, waardoor deze sterker worden na herstel. Hierdoor kunnen de spieren tijdelijk stijf en stram aanvoelen. Bij beginners komt het vaker voor dan bij gevorderden, maar ook als gevorderden zichzelf hebben uitgedaagd met een nieuwe trainingsvorm of zwaardere intensiteit kan het alsnog voorkomen.


Hoe verminder je op voorhand spierpijn? Zorg in ieder geval dat je een goede warming up doet en zorg ook dat je tijdens de training warm blijft. Zeker in de wintermaanden is het goed om thuis na training een warme douche te nemen om spierspanning te verminderen. Ook kan gebruik van tijgerbalsem helpen. Het gebruik van een foamroller bevorderdt doorbloeding en afvoer van melkzuur uit de spieren, wat kan helpen na een zware training.

En wat als ik toch spierpijn heb? Ga niet stil zitten! Juist het bevorderen van de doorbloeding door middel van beweging zorgt voor een sneller herstel van de spieren. Je kan dus gewoon gaan sporten; spreek alleen de desbetreffende spier verminderd intensief aan. Heb je bijvoorbeeld erge spierpijn in je benen? Maak je squats bij de volgende training wat minder zwaar en diep of kies voor een matig intensieve training zoals pilates of wandelen.


De doorbloeding stimuleren door middel van een sauna, infraroodlamp of massage helpt ook goed. Zelf gebruik ik al jaren met plezier deze infraroodlamp van Philips, wat ook echt een feestje bij rugklachten is.


En dan mijn ultieme pro-tip: Magnesium. Ik slik dit dagelijks als supplement en kan eigenlijk niet meer zonder. Het stimuleert het herstel van je spieren, maar ondersteunt ook je energieniveau, zenuwstelsel en geestelijke balans. Voor mij betekent dit echt een merkbaar verschil in spierpijn!

Wij verkopen al een tijdje met succes de supplementen van het populaire merk "Orange Fit", zij produceren de meest zuivere vorm van magnesium zonder rotzooi, en hebben er ook ondersteunende vitamines aan toegevoegd. Een potje van 60 capsules is 19,90 euro en bij ons af te halen in de studio. Maar we kunnen ze ook voor je klaarzetten bij je eerstvolgende training! Stuur ons een berichtje bij interesse.
154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page