top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariska

Waar ben jij als je eet?

Vandaag wil ik graag één van de belangrijkste hulpmiddelen met je delen om bewuster met je voeding om te gaan: mindfull eten.


Allereerst een korte uitleg op de vraag: Wat is mindfulness? Gemiddeld leven we in ons hoofd zo'n 80% van de tijd in het verleden of in de toekomst.. Een grote veroorzaker van stress en bovendien missen we een hoop van wat er daadwerkelijk in ons leven afspeelt. Mindfulness is een staat van zijn waarin je volledig in het nu leeft. Je ziet dit vaak terugkomen in de ontspanningsoefeningen die we bij Zenfanaat geven; we proberen daarbij te focussen op het "nu". Zonder iets te forceren of ergens over te oordelen, gewoon even alleen maar richten op waar je nu mee bezig bent.En nu stel ik jou de vraag: Waar ben jij als je eet? Vaak zijn we verzonken in gedachten, lezen we de krant, kijken we naar televisie of telefoon en merken we nauwelijks dat we iets aan het eten zijn. Ookal kan je multitasken, je hersenen kunnen maar bewust focussen op 1 ding tegelijkertijd. Dit zorgt ervoor dat je minder geniet van je eten en je bovendien minder snel signaleert wanneer je daadwerkelijk vol zit. Soms herinneren we ons niet eens meer dàt we iets hebben gegeten...


Daarom heb ik een bijzondere opdracht voor je: Eet vandaag eens iets wat je heel erg lekker vindt, met alle aandacht die je kan hebben. Probeer daarbij de volgende stappen te nemen:


- Ga in een rustige omgeving zitten, zonder afleiding.

- Bedenk voordat je eet: heb ik hier echt zin in? Heb ik honger?

Zoja:

- Hoe ruikt het eten?

- Eet heel langzaam, hapje voor hapje. Hoe voelt het eten in je mond?

- Welke smaken proef je?

- Hoe voelt het kauwen?

- Hoe voelt je buik zich na elke hap?

- Wanneer geeft die aan dat hij vol zit?

- Hoe voel je je na het eten?


Bewust worden van het feit dat we eten en hoe ons eten daadwerkelijk smaakt, kan je helpen met minder vaak over te eten. Genieten van het moment en het eten dat we hebben kan ook een groot gevoel van dankbaarheid opwekken. Lekker eten maakt ons nou eenmaal blij! Maar om dat blije gevoel echt te ervaren, kan je beter "mindfull" in het moment zijn.


Wil je meer weten over dit onderwerp en hier eventueel ook hulp bij krijgen? Neem dan contact met ons op!

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page