Mariska
Alles over Rugklachten
Rugklachten zijn erg vervelend in zowel het sporten als in het dagelijks leven. Ik weet daar als langdurig rugpatient alles van; er was een tijd waarin ik niet eens goed kon zitten of staan vanwege de rugpijn. Gelukkig kan ik nu een stuk beter met mijn rugklachten omgaan en luister ik daardoor ook meer naar mijn lijf. Daabij zie ik mijn rugpijn nu als behulpzaam signaal; als ik gestresst ben of te hardhandig met mijn lijf om ga, treed de rugpijn vrijwel direct naar de voorgrond. Ik weet dat ik dan een stapje terug moet doen. Daarnaast heb ik door deze blessure ook veel geleerd over rugklachten in het algemeen, wat mij weer helpt met het trainen van klanten met gelijksoortige klachten. In deze blog deel ik alles wat ik weet. Ook ga ik dieper in op het tijdelijk verlichten van de klachten, hoe je het zoveel mogelijk kan voorkomen en wat Pilates hierbij voor rol kan spelen!

OORZAKEN
Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is aan te raden om eerst voor jezelf te bepalen welke oorzaken bij jou van toepassing zijn, zodat je hiermee op een juiste manier aan de slag kan. Een goede fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Wij raden meestal Geeresteingroep uit Woudenberg of Fitfactorij uit Amersfoort aan. Dit vanwege hun expertise, de mogelijkheid tot dry needling en hun beleid om rugpatienten aan het sporten te krijgen.

De oorzaken van rugklachten kunnen liggen bij o.a.:
Stress
Zwaar lichamelijk werk
Lang in eenzelfde houding zitten (werk of autorijden)
Slechte lichaamshouding
Blessures / overbelasting
Erfelijke of chronische aandoeningen
Of een combinatie van bovenstaande factoren. Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting van de rugspieren. Dit kan gebeuren door een verkeerde houding of aanhoudende inspanning, waardoor de spieren niet meer voldoende de tijd krijgen om te herstellen. Hierdoor ontstaat er verkramping en verharding, met als gevolg dat ze stijf en pijnlijk aanvoelen.
RUGKLACHTEN VERLICHTEN
Heb je acute rugklachten? Bewegen helpt, want silzitten verergert meestal de klachten. Beweeg wel op een lage intensiteit zoals zwemmen, wandelen of rustige oefeningen. Zorg dat je niet te lang in dezelfde houding blijft zitten. Spierspanning kan ook tijdelijk verminderd worden door warmte. Een warmtepleister, warm bad of infrarood-lamp kan de pijn verlichten.
Wat bij spierspanning kan helpen is het gebruik van een foamroller of triggerpoint balletje. Dit zijn hulpmiddelen om zelf spierknopen uit je lijf te masseren. Een spierknoop is een samentrekking van een klein gedeelte van de spieren, ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting. Er zijn tal van producten op de markt, waarvan wij er al veel in onze studio hebben uitgeprobeerd. Een aanrader is deze simpele schuimrol van Decathlon, omdat die niet te hard maar ook niet te zacht is. Hiermee rol je over de grond over je spierknopen heen. Rol hierbij over je spieren richting het hart toe. Rol niet over de wervelkolom.
Een triggerpoint bal is een klein balletje waarmee je kan rollen, maar ook een periode kan vasthouden op een spierknoop. Dit kan tegen de muur of op de grond. Dit wordt vaak even als pijnlijk ervaren, maar bij gelijkmatige druk neemt de spierspanning langzaam af. Wij raden deze van Lifemaxx aan, maar een hard golf- of hockeyballetje volstaat ook. Een tennisbal wordt weleens door fysiotherapeuten aangeraden, maar naar onze mening zijn die te zacht voor het effectief vasthouden op een spierknoop.

JE RUG VERSTERKEN
Wil je blessures zoveel mogelijk voorkomen in de toekomst? Zorg dan dat je je rug versterkt door je "core" spieren te trainen. Een sterkere core helpt bij een stabiele rughouding en maken dat je onverwachte bewegingen of het tillen van zware objecten beter aan kan. En je core bestaat niet alleen uit je rugspieren: Ook je buik-, heup- en bilspieren horen hierbij. Eigenlijk vormt je core het volledige korset aan spieren uit het centrum je lichaam; oftewel je romp. Als je ons tijdens trainingen hoort praten over "core stability" spreken we dus eigenlijk over het versterken van je romp stabiliteit. Core stability trainen we tijdens al onze lessen, maar voornamelijk tijdens de lessen Corefit, Pilates en Coreflow. Met Personal Training in onze studio kan je onder extra begeleiding de oefeningen opbouwen.
PILATES & RUGKLACHTEN
Een fysiotherapeut raadt veelal ook "Pilates" aan bij rugklachten. En dat is niet voor niets: Tijdens Pilates focussen we op een correcte houding en maken we de rug soepeler en sterker. Dit doen we door de spieren zowel te verlengen met stretching als te trainen met krachtoefeningen. We trainen hierbij het hele korset van de romp, zoals hierboven genoemd bij core stability. We oefenen daarbij ook de fijnere aansturing van de dieper liggende spierlagen. Zo kan je in de toekomst rugklachten verminderen of zelfs voorkomen.

Heb je bestaande rugklachten en wil je bij ons met Pilates starten? Bouw dan nieuwe oefeningen altijd rustig op. Start hierbij met de minst zware optie die de train(st)er je geeft. Luister ook naar je lijf wanneer het aangeeft dat een oefening pijn begint te doen, neem dan even rust om te herstellen. 'Door de pijn heen gaan' is bij Pilates nooit van toepassing.
Het kan zijn dat je na een Pilates-les tijdelijk even wat meer rugpijn ervaart. Waarschijnlijk heb je dan teveel van je spieren gevraagd en waren ze daar nog niet sterk genoeg voor. Het is verstandig naar dit signaal van je lichaam te luisteren en de volgende les iets rustiger aan te doen.
"Wanneer weet ik of iets spierpijn is of rugpijn?” - Heb je last van je wervels, dan is het rugpijn en moet je de volgende keer wat voorzichtiger doen tijdens de voorover- en achterbuig bewegingen in de les. Vraag desnoods aan de train(st)er welke dit zijn. Heb je last van je spieren en trekt dit na 2-3 dagen weg, dan was het hoogstwaarschijnlijk spierpijn en is er niets aan de hand. Houdt de pijnprikkel toch langer dan 3 dagen aan, dan heb je de spieren te zwaar belast en mag je de volgende keer ook wat rustiger aan doen. Warmte en rustig bewegen zal hierbij de pijn verlichten.
DIEPE STRETCHING - Het verleidelijke van diepe stretch-houdingen is dat het tijdelijk de spierspanning verlicht. Deze houdingen neem je bijvoorbeeld aan tijdens Yin Yoga of vooroverbuigingen tijdens Pilates. Lekker als je rug gespannen aan voelt. Heb je echter een zwakke onderrug? Pas hier dan wel mee op: De stretching kan de zenuwbanen of spieren soms irriteren en dat voel je pas na afloop van de les. Neem in dit geval de volgende keer een zachtere of minder diepe houding aan.

LICHAAMSHOUDING
Tijdens Pilates focussen we altijd op een correctie houding, dit is de allerbelangrijkste pijler van Pilates. Tijdens de oefeningen zorgen we altijd voor:
Een lange rug met de kruin omhoog.
Schouders naar achteren en weg bij de oren.
Aanspanning van de buikspieren om de rug te ondersteunen.
Bekken licht gekanteld om zo een holle rug te voorkomen.
Voer het hebben van een goede houding ook door in je dagelijkse leven om rugklachten te voorkomen:
Til zware voorwerpen vanuit de benen op met een rechte rug.
Zit rechtop aan tafel of bureau met beide voeten op de grond.
Zorg dat je werkplek ergonomisch is ingericht met het juiste formaat stoel en bureau.
Zorg voor goede schoenen. Laat de hoge hakken thuis bij je dagelijkse werkzaamheden.
Loop rechtop met een trotse houding. Schouders naar achteren en omlaag, kruin omhoog.
Zit niet lang in dezelfde houding. Zorg dat je iedere 15 minuten even opstaat om te bewegen.
Voor ernstige rugklachten sturen wij klanten altijd eerst naar een fysiotherapeut. Wij kunnen ook met een fysio samenwerken om een programma in elkaar te zetten voor bijvoorbeeld onze small group training. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden: info@defitfanaat.nl.
We eindigen deze blogpost met een video: Deze is speciaal gemaakt voor een stijve rug in de ochtend. Het zijn vier verschillende oefeningen die je 's ochtends in een paar minuten kan uitvoeren. Ook kunnen ze helpen als je lang in een zelfde houding hebt gezeten, bijvoorbeeld achter de computer. Hopelijk helpen ze je om pijnvrij de dag door te komen!